Venäjän hätätilaministeriön delegaatio vieraili Hämeenlinnassa

Venäjän Hätätilaministeriön pietarilainen delegaatio vierailee Suomessa 11.-14.6. Ohjelmassa on ollut tapaamisia Työ- ja elinkeinoministeriön edustajien kanssa sekä vierailu HUSin eri osastoille. Hämeenlinnassa delegaatio mm. tutustui Lasten Läänin toimintaan lastentautien erikoislääkäri Pertti Pitkäsen johdolla. Ohjelmaan kuuluu myös iltaristeily Vanajalla sekä vierailu Kanta-Hämeen keskussairaalaan 14.6. Venäjän Hätätilaministeriön delegaatio hakee Suomesta konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia puolin ja toisin.

– Näemme Venäjän ja Suomen välillä valtavat mahdollisuudet. Meillä ei ole mitään salaisuuksia, sillä molempien osapuolten yhteinen tehtävä on ihmisten auttaminen, sanoi Hätätilaministeriön varajohtaja Alexander Nagibovich toisen vierailupäivän jälkeen Hämeenlinnassa.

Venäläinen delegaatio oli etukäteen esittänyt toiveen tutustua mm. suomalaiseen kliiniseen tutkimustyöhön, lääketieteellisiin teknologioihin, farmasiatuotteisiin sekä lääkkeisiin, joita olisi mahdollista sertifioida Venäjän markkinoille sekä lääkäriasemien ja -keskusten toimintaan. Parin päivän vierailun tuloksena varajohtaja Alexander Nagibovich näkee yhteistyömahdollisuuksia erityisesti lääkäreiden ja sairaanhoitohenkilökunnan vaihtotoiminnassa.

– Haluaisimme lähettää HUSin ja erittäin taitavan kirurgin Juha Hernesniemen oppiin omia neurokirurgejamme. Olemme myös valmiita ottamaan Hätätilaministeriön sairaalaan vaihtoon suomalaisia lääkäreitä, sillä meillä on sellaista osaamista, jota täällä ei ole, hän sanoi.

Hän näkee yhteistyömahdollisuuksia myös lääkkeiden kliinisessä tutkimuksessa lääketehtaiden kanssa. Muita mahdollisia yhteistyöalueita ovat ydinvoimalaonnettomuuksiin varautuminen ja asiantuntijoiden kouluttaminen suuronnettomuuksien varalle.

– Tshernobylin jälkeen meillä on sairaaloissa kokemusta ydinvoimalaonnettomuuden uhrien hoidosta ja tutkimuksesta. Haluamme jakaa osaamistamme, sillä myös Suomessa on ydinvoimaloita, ja onnettomuus voi toistua, hän sanoi.

Optomeditech on noin vuoden vanha suomalainen yritys, joka kehittää lääketieteellistä teknologiaa. Yritys on kansainvälistynyt jo mm. Saksan ja Ranskan suuntaan. Nyt haetaan mahdollisuuksia Venäjältä. Yrityksen toimitusjohtaja Tuukka Heinonen oli mukana delegaation vierailulla solmimassa kontakteja.

– Tutkimme yhteistyömahdollisuuksia nimenomaan kliinisten kokeiden ja testimarkkinoinnin suhteen. Ensin haluamme tuotekehitysputken valmiiksi ja noin puolentoista vuoden päästä saattaisi olla mahdollisuus lähteä Venäjän markkinoille, Heinonen kertoi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *